Lempeyttä ja myötätuntoa arkeesi

11.9.2021

Upea lämmin ja pitkä kesä on takana ja syyskuuta eletään. Viilenevien iltojen ja kirpakoiden aamujen lisäksi syyskuu toi minun elämääni osittaisen paluun terapiatyön äärelle. Edellisistä yksilöasiakkaistani on vuosia ja kyllähän jännitti, vähän hirvitti ja toisaalta kuplivan innostuksenkin tunsin sisälläni tähän työhön palatessani. Osaanko, olenko unohtanut kaiken, riitänkö, pystynkö, mitäpä jos epäonnistun?

Mietin, mistä tämä epävarmuus kumpuaa ja tunnistin, että suurimmaksi osaksi se kumpuaa omista odotuksistani. Siitä, että rimani on kovin korkealla. Samaan aikaan esikoiseni muutti opiskelemaan toiselle paikkakunnalle, omat opintoni tulivat päätökseen ja uuden kodin hankkiminen tuli ajankohtaiseksi. Kaikki nämä asiat vaativat huomioita ja toimenpiteitä. Myös tunteille oli annettava tilaa.

Arjen ilon ja rauhan löytäminen

Armollisuus itseä kohtaan ja itsemyötätunto olivat teemoja, joiden äärellä ajatukseni askaroivat elokuun viimeisinä päivinä. Myös muutaman asiakkaani kanssa niistä keskusteltiin.

Uusi elämäntilanne esimerkiksi sairastumisen tai muun elämänkriisin myötä laittaa pohtimaan asioita perinpohjin ja haastaa sinua asettelemaan rimasi uudella tavalla. Jotta voit sen tehdä, sinun on ensin tunnistettava tilanteesi. Miten puhuisit ystävällesi, jos hän olisi samassa tilanteessa kuin sinä olet nyt? Aika usein huomaamme, että oma puhe itselle on kovin ankaraa tai vaativaa verrattuna siihen, millä tavalla puhumme ystävillemme.

Maaret Kallio puhuu lujasta lempeydestä. Minulla on käytössä perinteinen paperikalenteri, joka sisältää hänen tekstejään. Osuvasti syyskuun kohdalla on teksti otsikolla “On rohkeaa olla lempeä”. Kallion mukaan myötätuntoista suhtautumista itseen voi ja kannattaa harjoitella.

Etäännyttämisen kautta voit tarkastella omaa tilannettasi ikään kuin ystäväsi silmin. Millä tavalla viisas ystäväsi kannustaisi sinua tässä tilanteessa? Kallion mukaan itsemyötätunnon taito on hyvinvoinnin ydintä ja aina yhteydessä siihen, miten myötätuntoisia olemme toisia ihmisiä kohtaan.

Joko sinä olet löytänyt arjen rutiinit tähän syksyyn? Ja muistathan myös varata arkeesi aikaa lempeille hyvinvointiteoille itseäsi kohtaan. Erityisen tärkeää se on silloin, jos elämässäsi on muutoksia, luopumista tai muuten vaan olet uuden asian äärellä.

Lempeyttä ja iloa syksyysi!

Anne

Aiemmin blogissa:

Sinussa on rauha.

Sinussa on rauha.

“Olen tässä, omassa kehossani, jalat tukevasti maassa ja se riittää.” Tämä on erään asiakkaani...

lue lisää

Yhteystiedot:

Hyvinvointistudio Aliento
Torikatu 3
84100 Ylivieska

Anne Savukoski
P. 045 222 0102

anne@aliento.fi

Lähetä viesti!

    Olethan ihminen eitä robotti? Valitse plane.